«  kwiecień 2024  »

Odwiedza nas 1 gość oraz 0 użytkowników.

Jak działa urząd

Art. 33. Ustawy o Samorzadzie Gminnym
urządKierownikiem urzędu jest wójt .Wójt wykonuje zadania przy pomocy urzędu gminy. Organizację i zasady funkcjonowania urzędu gminy określa regulamin organizacyjny, nadany przez wójta w drodze zarządzenia. Wójt może powierzyć prowadzenie określonych spraw gminy w swoim imieniu zastępcy wójta lub sekretarzowi gminy. Kierownik urzędu (wójt) wykonuje uprawnienia zwierzchnika służbowego w stosunku do pracowników urzędu oraz kierowników gminnych jednostek organizacyjnych.

Pierwszy szczebel - wójt, zastępca, sekretarz, skarbnik
Drugi szczebel - kierownicy referatów
Trzeci szczebel – szeregowi urzednicy ( pracownicy merytoryczni)

Istotną rzeczą dla zrozumienia jak działa urząd, jest poznanie,obieg jaką drogę przechodzą w urzędzie pisma. Obieg pism to układ krwionośny urzędu jest nierozerwalnie związany z obiegiem informacji oraz procesem podejmowania decyzji. Szczegółową organizację obiegu pism reguluje Instrukcja Kancelaryjna. Dla organów gminy, związków międzygminnych, organów powiatu, organów samorządu województwa i organów zespolonej administracji rządowej w województwie, a także urzędów obsługujących te organy. Instrukcja kancelaryjna jest określona rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. Zasady klasyfikowania i kwalifikowania akt powstających w wyniku działalności urzędu oraz kategorie i okresy przechowywania reguluje Jednolity Rzeczowy Wykaz Akt. Szczegółowo struktura, zasady funkcjonowania urzędu , zasady udzielania odpowiedzi i podpisywania pism opisane są w Regulaminie Organizacyjnym Urzędu Gminy. Warto się w niego zaopatrzyć. W dobie cyfryzacji wiele organizacji korzysta z elektonicznych narzędzi wspomagania zarzadzania. Administracja publiczna została zobowiazana prawem do wdrazania takich systemów i to czyni. Jest wiele elektronicznych systemów obiegu dokumentów jednakże administracja publiczna dla zachowania bezpieczeństwa i kompatybilnośći korzysta z ujednoliconych sytemów. Obieg dokumentów w administracji to nie tylko obieg wewnętrzny urzędu ale takrze zewnętrzny np.Urząd Gminy – Ministerstwo finansów lub urząd - petent. Poniżej opis ujednoliconego systemu usług elektronicznych wdrożonoego przez samorządy powiatu wejherowskiego

e-Powiat
Aplikacja dostępna dla wszystkich użytkowników sieci Internet z poziomu dowolnej przeglądarki internetowej oraz infomatów, umożliwiająca:
  • pobranie formularza ze strony WWW, który mogą wydrukować i złożyć w urzędzie osobiście,

• wypełnienie formularza na stronie WWW i wysłanie go do urzędu przez Internet.

E-obieg
  • zintegrowany pakiet oprogramowania do zarządzania dokumentami, korespondencją, sprawami oraz poleceniami,
  • oparty o Jednolity Rzeczowy Wykaz Akt oraz Instrukcję Kancelaryjną,
  • tworzy centralną, uporządkowaną ewidencję dokumentów i informacji,
  • umożliwia sprawny dostęp do dokumentów i informacji, kontroluje drogę ich obiegu oraz stan realizacji,
  • rozwiązuje problem przepływu informacji wewnątrz urzędu oraz pomiędzy urzędem
    a jego otoczeniem,
  • bezpośrednia współpraca z portalem „e-powiat”.